KWALITEIT

KWALITEIT BEOORDELING EN DUIDING BIJ BEST BUY GOLFBALLEN


Allereerst en zeker niet onbelangrijk: je koopt tweedehands golfballen. Elke golfbal waar al een keer mee geslagen is in principe 'beschadigd'.

Deze zogenaamde 'lakeballs' worden door ons duikteam uit het water gehaald op heel veel golfbanen in Nederland. Het betekent dat ze al een keer gebruikt zijn. Om de huidige staat van elke bal te beoordelen gebruikt het team van Best Buy Golfballen zijn eigen ogen én handen. Ze worden onderverdeeld in kwaliteiten en krijgen een kwaliteitsaanduiding: AAAA of AAA of AA of A.

Waarom deze kwaliteitsaanduiding? Omdat de ene lakeball nu eenmaal meer gebruikt is dan de ander. De ene golfbal is nieuw het water in geslagen en de andere heeft al wat rondjes achter de rug. De ene golfbal kost nieuw € 6,00 en de andere kost nieuw maar € 1,00. Het ene merk golfbal gaat heel veel rondes mee en het andere merk maar een paar. De ene is best wel geschaafd en gehavend en de andere is tot nu toe ongeschonden uit de strijd gekomen. Maar in welke staat de lakeball zich ook bevindt: iedere golfbal verdient een tweede eigenaar maar niet iedere lakeball verdient hetzelfde prijskaartje. Zo kan iedere golfer zelf bepalen welke kwaliteit hij wil gebruiken en wat hij daarvoor wil betalen. Maar wat ook heel belangrijk is: door te spelen met lakeballs helpen wij het milieu! Want een golfbal hoort niet in het water en schaadt daarmee de ecologische waterkwaliteit. Wat de verschillende kwaliteitsaanduiding bij Best Buy Golfballen inhoudt leggen wij graag uit.

AAAA KWALITEIT - HEEL GOED
Deze lakeball ziet er ongeveer uit als een nieuwe golfbal. Er is geen of een minimale beschadiging zichtbaar en/of voelbaar aan de cover,. Hij voelt in zijn geheel glad aan. Hoewel dit voor sommige merken niet helemaal geldt omdat zij bij het design een dimplepatroon met opstaande rand gebruiken! De golfbal is helder van kleur (niet perse wit) met soms enige, zeer lichte verkleuring. Hij kan reclame of bedrijfslogo's en/of kleine spelersmarkeringen hebben.

AAA KWALITEIT - GOED
Deze lakeball ziet er uit als een goede golfbal waar mee gespeeld is. Hij heeft één kleine en/of oppervlakkige beschadiging (heel soms twee) en voelt glad tot enigszins ruw (bijvoorbeeld op de plek van de beschadiging) aan. De cover kan al iets versleten zijn maar het dimplepatroon is niet aangetast. Hij kan een verkleurd zijn. Hij kan reclame, bedrijfslogo's en/of spelersmarkeringen hebben. Hij kan het kenmerk 'practice' of 'x-out' hebben.

AA KWALITEIT - REDELIJK
Deze lakeball heeft beschadigingen. Hij kan een gesloten breuk hebben in de cover. De cover kan een beetje aangetast zijn. Het dimplepatroon kan een beetje aangetast zijn. Hij voelt vaak ruw aan. Hij kan verkleurd tot behoorlijk verkleurd zijn. Hij kan reclame, bedrijfslogo's en/of spelersmarkeringen (soms een beetje, soms heel veel) hebben. Hij kan het kenmerk 'practice' of 'x-out' hebben. Een golfbal met AA kwaliteit kan dus aan de ene kant puntgaaf maar behoorlijk verkleurd zijn en aan de andere kant beschadigd maar helemaal wit zijn.

A KWALITEIT - SLECHT
Deze lakeball heeft beschadigingen. Hij kan een gesloten breuk hebben. De cover is gemiddeld tot erg aangetast. Het dimplepatroon kan gemiddeld tot erg aangetast zijn. Hij voelt vaak ruw aan. Hij kan verkleurd tot behoorlijk verkleurd zijn. Hij kan reclame, bedrijfslogo's en/of spelersmarkeringen (soms een beetje, soms heel veel) hebben. Hij kan het kenmerk 'practice' of 'x-out' hebben. 

KWALITEIT MIX AAA / AAAA KWALITEIT
Volgens onze kwaliteit sortering is van de 1.000 golfballen die uit het water worden gehaald ongeveer 10% geschikt om in aanmerking te komen voor de kwaliteitsaanduiding AAAA. Ongeveer 35% tot 40% komt in aanmerking voor AAA kwaliteit en ongeveer 40% voor AA kwaliteit. Dan blijft er nog ongeveer 10% over: 5% is zeer slecht (A kwaliteit) en 5% zijn driving range golfballen (ja het is echt waar: er zijn mensen die met driving range ballen de baan in gaan!?). Een kwaliteit mix wordt vooraf gesorteerd en verzameld in een krat. Het is dus nooit te zeggen en/of te garanderen hoe de verhouding in jouw bestelling is. Wat we wel kunnen zeggen is dat het altijd meer AAA dan AAAA kwaliteit golfballen zijn én dat wij kunnen garanderen dat er geen AA en/of A kwaliteit golfballen bij zitten. En om het nog ingewikkelder te maken: het is ook een beetje afhankelijk van het merk golfbal en wat er op dat moment 'geraapt' wordt.

KWALITEIT MIX AA / AAA KWALITEIT
Ook hier geldt dat volgens onze kwaliteit sortering van de 1.000 golfballen die uit het water worden gehaald, ongeveer 10% geschikt om in aanmerking te komen voor de kwaliteitsaanduiding AAAA. Ongeveer 35% tot 40% komt in aanmerking voor AAA kwaliteit en ongeveer 40% voor AA kwaliteit. Dan blijft er nog ongeveer 10% over: 5% is zeer slecht (A kwaliteit)en 5% zijn driving range golfballen (ja het is echt waar: er zijn mensen die met driving range ballen de baan in gaan?!). Een kwaliteit mix wordt vooraf gesorteerd en verzameld in een krat. Het is dus nooit exact te zeggen en/of te garanderen hoe de verhouding in jouw bestelling is! Wanneer je een kwaliteit mix koopt, dan krijg je dus altijd meer AA en AAA kwaliteit dan AAAA kwaliteit. Let op: de verhouding AA kwaliteit ten opzichte van AAA kwaliteit is beduidend meer. Vooral bij de Budget mixen! En om het nog ingewikkelder te maken: het is ook een beetje afhankelijk van het merk golfbal en wat er op dat moment 'geraapt' wordt.

KWALITEIT MIX AA / AAA / AAAA KWALITEIT
Ook hier geldt dat volgens onze kwaliteit sortering van de 1.000 golfballen die uit het water worden gehaald ongeveer 10% geschikt om in aanmerking te komen voor de kwaliteitsaanduiding AAAA. Ongeveer 35% tot 40% komt in aanmerking voor AAA kwaliteit en ongeveer 40% voor AA kwaliteit. Dan blijft er nog ongeveer 10% over: 5% is zeer slecht (A kwaliteit)en 5% zijn driving range golfballen (ja het is echt waar: er zijn mensen die met driving range ballen de baan in gaan?!). Een kwaliteit mix wordt vooraf gesorteerd en verzameld in een krat. Het is dus nooit exact te zeggen en/of te garanderen hoe de verhouding in jouw bestelling is! Wanneer je een kwaliteit mix koopt, dan krijg je dus altijd meer AA en AAA kwaliteit dan AAAA kwaliteit. Let op: de verhouding AA kwaliteit ten opzichte van AAA en AAAA kwaliteit is beduidend meer. Vooral bij de Budget mixen! En om het nog ingewikkelder te maken: het is ook een beetje afhankelijk van het merk golfbal en wat er op dat moment 'geraapt' wordt.

'PRACTICE'
Soms staat er 'practice' op een golfbal. Deze golfballen hebben géén gebreken behalve in de gebruikte inkt, verf of stempel. Om deze reden worden ze wel in de AAA kwaliteit, de AA kwaliteit en de A kwaliteit sortering gebruikt. Ze worden niet in de AAAA kwaliteit sortering gebruikt! Je moet een dergelijke golfbal niet verwarren met een driving range golfbal door het woord 'practice'!
Deze golfballen mogen gebruikt worden in een qualifying wedstrijd (handicapregistratie). Voor sommige Tour wedstrijden kunnen speciale regels gelden die deze golfballen niet toestaan. Controleer dus altijd de officiële regels van dergelijke Tour wedstrijden.

'X-OUT'
Soms staat er 'x-out' op een golfbal. Deze golfballen hebben meestal een vlek en/of soms een kleine fysieke afwijking die de balprestatie niet mag beïnvloeden. Deze fysieke afwijkingen zijn zo minimaal dat geen enkele speler ze kan opmerken! Om deze reden worden ze wel in de AAA kwaliteit, de AA kwaliteit en de A kwaliteit sortering gebruikt. Ze worden niet in de AAAA kwaliteit sortering gebruikt! 
Deze golfballen mogen gebruikt worden in een qualifying wedstrijd (handicapregistratie). Voor sommige Tour wedstrijden kunnen speciale regels gelden die deze golfballen niet toestaan. Controleer dus altijd de officiële regels van dergelijke Tour wedstrijden.

FOTO'S TEN AANZIEN VAN KWALITEIT
De foto's die wij bij de golfballen plaatsen geven GEEN indruk van de kwaliteit maar zijn slechts geplaatst om aan te geven om welk merk en welk type het gaat! Een foto van één golfbal geeft namelijk geen indruk van een hele partij ten aanzien van de kwaliteit duiding. Je kunt een betere foto plaatsen of een slechtere en dan weet je eigenlijk nog niets. Mocht je een foto willen hebben van van de bovenkant van een krat dan geeft dat wel een goede indruk en die kun je natuurlijk altijd krijgen. Stuur een mail naar [email protected] en wij sturen een foto naar je op. En telefonisch contact met ons opnemen kan natuurlijk ook. Wij zijn van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 22.00 uur bereikbaar op telefoonnummer 06-47488968. 

'KWALITEIT' volgens 'Van Dale'
kwa-li-teit (de; v; meervoud: kwaliteiten)
1) mate waarin iets goed is; gesteldheid, hoedanigheid; aard: de kwaliteit van deze golfbal
2) functie: in zijn kwaliteit van golfbal (Iedere golfbal, ieder merk, ieder type zijn eigen prijs én kwaliteit!)
3) goede hoedanigheid: golfbal met kwaliteiten bekwaamheid: kwaliteitsgolfballen

Kwaliteit zegt dus enerzijds iets over wat een golfbal kan en anderzijds iets over zijn gesteldheid. Onze kwaliteitsaanduiding gaat over de gesteldheid van de lakeball en bepaalt mede dat de golfbal nog moet kunnen doen waar die voor gemaakt is. De prijs van een lakeball zegt overigens niets over zijn levensduur! Een 4 piece bal met heel veel kwaliteiten gaat nu eenmaal minder lang mee dan een 2 piece bal met minder kwaliteiten. Er gaan heel wat broodjes aap verhalen de wereld rond over lakeballs. En de meeste verhalen zeggen dat een lakeball sowieso niet meer kan wat hij moet kunnen. De mooiste vind ik persoonlijk de volgende stelling: "een lakeball slaat 35% minder ver dan een nieuwe golfbal". Zelfs een goede vriend (en pro!) was er heilig van overtuigd dat dit verhaal een kern van waarheid bezat. Met woorden was hij niet te overtuigen en dus hebben wij het samen met hem getest. De lakeball sloeg net zo ver als de nieuwe. Het enige dat waar is dat het ene merk en type verder slaat dan het andere.

En dan als laatste nog een belangrijk punt! Zoals gezegd wordt de kwaliteit door mensen bepaald. En daar is een nadeel aan verbonden: de mens maakt nu eenmaal af en toe fouten. Mocht jij, in jouw ogen zo'n fout hebben ontvangen? Schroom of aarzel niet maar neem direct contact met ons op! Samen komen we er wel uit!

Wil je geholpen worden bij het maken van een keuze of heb je een klacht? Neem dan contact met ons op! Dit kan per mail naar [email protected] maar onze klantenservice is ook telefonisch bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 22.00 uur op telefoonnummer 06-47488968. 

 

Aan deze pagina is voor het laatst aandacht besteed op 24-04-2024

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »