WEETJES OVER GOLFBALLEN

Inleiding

Het is heel eenvoudig je kunt niet golfen zonder een golfbal. Het belangrijkste stuk gereedschap dus eigenlijk. Golfers kunnen uren praten en discussiëren over welk type driver, ijzer of wedge. Laat staan dat ze uren doorbrengen bij de clubfitter. Terwijl heel veel golfers over een golfbal nog geen seconde nadenken. Ze geloven dat hun spel, noch de score waar ze mee eindigen, wordt beïnvloed door de golfbal waar ze mee spelen. Ze spelen met een bal die ze van een zakenrelatie hebben gekregen of met een setje ballen dat toevallig op dat moment in de aanbieding was bij de golfshop. Toch is de golfbal waarmee je speelt van grote invloed op je spel, omdat iedere golfbal bijvoorbeeld weer een andere balsnelheid en spin heeft.


Wat is jouw type golfbal?

Wij weten dat het wel degelijk uitmaakt met welke golfbal je speelt. Wat vooral opvalt is dat iedere golfer daar zijn eigen ‘gevoel’ bij heeft. Het voor- en/of nadeel van een bepaalde golfbal is dus voor iedereen verschillend! Pas wanneer je dezelfde golfbal bij elke slag gebruikt, kom je echt te weten hoe de golfbal reageert bij jouw nauw luisterende wedge slagen of het raken van het slagvlak van jouw driver, ijzer of putter. 

Maar niet alleen het gevoel is belangrijk. Ook de natuurkundige principes en de algemene technologie erachter begrijpen is belangrijk. Wij nemen je daarom graag mee op de ontdekkingstocht over het hoe, wat en waarom van een golfbal zodat je er zeker van kunt zijn dat jij de juiste bal uitkiest. Want elke keer je spel moeten veranderen of aanpassen aan een golfbal is wel het laatste waar je mee bezig moet zijn. 

Weet jij al met welke type golfbal jij het liefste speelt? Voordat je begint aan je ontdekkingstocht de volgende gouden regels:

 1. Begin met een beoordeling van je spel (bijvoorbeeld: welke swingsnelheid heb ik, kan ik een backspin of een sidespin slaan), je prestatiedoelstellingen en, misschien wel de allerbelangrijkste, je persoonlijke voorkeuren.
 2. Beoordeel al je slagen op de golfbaan met de grootste nadruk naar en rond de green.
 3. Vertrouw op de door jou gekozen golfballen. Het gebruik van dezelfde golfbal op elke slag elimineert de variatie in je prestaties, verhoogt je vertrouwen en de consistentie en zal er uiteindelijk toe leiden dat je lagere scores neerzet. 


Algemene Weetjes

Volgens de regels mag een golfbal niet meer dan 45,93 gram wegen en niet kleiner zijn dan 42.67 mm (diameter). De bal heeft aan de buitenkant kleine putjes die dimples genoemd worden en die grotendeels de aerodynamica van de golfbal bepalen. Golfballen bestaan uit een kern van kunststof of rubber blend en een 'cover' die de buitenste laag vormt van de bal. Deze cover heeft de grootste invloed op de eigenschappen van een golfbal. Meer geavanceerde (vaak duurdere) golfballen hebben nog één of twee lagen tussen de kern en de cover welke bestaan uit andere/verschillende materialen.

De dimples zijn de kleine kuiltjes op de cover. Het aantal dimples dat is toegestaan is tussen de 300 tot 450. Het gemiddelde aantal gebruikte dimples is 392 en is gemiddeld 2,54 mm diep. Ze helpen om de aerodynamica te regelen voor lagere of hogere balvlucht, spin en afstand.

Jazeker en echt waar! Iedere golfbal (goedkope óf dure golfbal) moet voldoen aan een aantal criteria dat door de R&A is opgesteld. Zo mogen golfballen ook niet zwaarder dan 45,93 gram en niet kleiner zijn dan 42,67 mm. Hoe zwaarder en kleiner hoe verder. Naast gewicht en diameter wordt gekeken naar het aantal dimples en COR (coëfficiënt of restitution = balsnelheid). Golfballen dienen dan ook voor officiële tourwedstrijden op de 'List of Conforming' te staan en worden door de R&A en USGA getest en goedgekeurd voordat ze op deze lijst komen.


En dan al die termen!

 • Lakeballs Golfballen die op de diverse golfbanen in Nederland uit het water gevist worden, schoongemaakt worden, gesorteerd worden en daarna de verkoop ingaan.
 • Surlyn De meeste ballen hebben deze cover. Surlyn is een handelsnaam van de firma Dupont en een vorm van ionomeer. Het zorgt voor een wat gladdere bal. Daardoor ‘pakt’ het clubblad die surlyn-bal minder makkelijk bij het creëren van spin. Ze kunnen een cutproof guarantee geven, omdat deze ballen door hun hardheid bijna onsplijtbaar zijn.
 • IonomeerDe meeste ballen hebben deze cover. Het is een thermoplastische (een materiaal van kunststof dat bij verhitting zacht wordt) polymeer met ionische verbindingen. Heel scheikundig maar het materiaal heeft een goede veerkracht en weerstand tegen impact. 
 • Urethaan Urethaan wordt vooral gebruikt bij de duurdere tourballen. Dit materiaal wordt door veel merken bij grote chemische producenten ingekocht, sommige merken maken het zelf.Het is zachter dan Surlyn. Het materiaal is zacht en sticky en zorgt voor optimale grip en control. 
 • Cover De buitenste laag van een golfbal. De buitenste laag wordt van verschillende soorten plastic gemaakt. De dimples worden in de buitenste laag gedrukt.
 • Kern De kern is een massief rubber of vloeistofcentrum dat het grootste deel van de golfbal vormt en helpt om de afstand te regelen.
 • Compressie Compressie staat voor de mate van vervorming op het moment dat de bal het clubblad raakt. Hoe lager de compressie, hoe groter de vervorming op het moment van impact. Bij een grotere vervorming komt een groter deel van de golfbal in contact met het clubblad. Ballen met een lage compressie voelen daardoor zachter aan. 
 • Dimples De Dimples zijn de putjes op de cover. Het aantal dimples mag niet minder zijn dan 300 en niet meer dan 450. Het gemiddelde aantal gebruikte dimples is 392 en ze zijn gemiddeld 2,54 mm diep. Ze helpen om de aerodynamica te regelen voor lagere of hogere balvlucht, spin en afstand.
 • 1-2-3-4 piece Het aantal lagen waar de golfbal uit samengesteld is.


Conclusie

Wij hopen dat deze weetjes en tips je helpen om een golfbal te kiezen die bij je past. Denk eraan dat we een heel aantal lakeballs op voorraad hebben, van fantastische kwaliteit tegen slechts een fractie van de normale prijs, zodat je veel verschillende ballen kunt uitproberen zonder dat je er al te veel geld aan kwijt raakt. Goedkope golfballen, gesorteerd met veel aandacht, met de beste service en een snelle levering.


Vragen?

Twijfel je over welk type golfbal voor jou geschikt is? Neem dan contact met ons op! Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met zondag van 10.00 tot 22.00 uur op telefoonnummer 06-47488968. Mailen kan natuurlijk ook: [email protected]

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »